wtorek, 11 stycznia 2011

Propozycje przekąsek na przyjęcie lub innego typu spotkanie towarzyskie

Chyba każdy z Nas organizując przyjęcie lub też zwykłe spotkanie towarzyskie zastanawia się nad tym co i w jakiej formie podać. W związku z czym przedstawiam kilka propozycji przekąsek, które możecie podać swoim gościom. Poniższe przekąski nie wymagają siadania za stół, co jest bardzo praktyczne, jeżeli nie posiadamy wystarczająco dużo miejsca, by usadzić wszystkich gości przy jednym stole. Ponadto sposób przygotowania przekąsek nie jest zbyt skomplikowany i co najważniejsze nie zajmuje za dużo czasu :)


  1. Krakersy lekko posmarowane pastą z wędzonego łososia - 100g wędzonego łososia drobno kroimy i mieszamy z 1 - 2 opakowania serka śmietankowego (kanapkowego), przyprawiamy pieprzem i solą (wedle uznania) i dodajemy odrobinę soku z cytryny. Następnie dobrze wymieszaną pastę nakładamy na krakersy i voila mamy naszą pierwszą przekąskę.
  2. Krakersy z anchois (en. anchovies) i kawiorem - krakersy lekko smarujemy masłem, a następnie nakładamy odrobinę kawioru lub anchois (zbyt duże kawałki anchois możemy przekroić i użyć do dwóch krakersów).
  3. Koreczki klasyczne - oczywiście na imprezie nie może zabraknąć koreczków :) na wykałaczkę nadziewamy kawałek żółtego sera, kabanosa, oliwkę i paprykę. By urozmaicić kolorystyczne talerz z koreczkami możemy użyć na przemian zielonych i czarnych oliwek oraz żółtej i czerwonej papryki.
  4. Koreczki z mozzarelli, pomidorków koktajlowych i listków świeżej bazylii - jeżeli nie możemy dostać małych kuleczek białej mozzarelli możemy pokroić w kostkę te większe kulki,  na wykałaczkę nadziewamy kawałek mozzarelli, pomidorek koktajlowy, a na koniec listek świeżej bazylii.
  5. Makaronowa sałatka z akcentem greckim - przepis na tą sałatkę znajdziecie tutaj.
  6. Sałatka z grillowanym kurczakiem - przepis na tą sałatkę znajduje się natomiast tu.
  7. Talerz wędlin i talerz serów - te przekąski raczej nie potrzebują komentarza (możemy zrobić dwa talerze serów - jeden z serami krojonymi w plasterki, drugi natomiast z serami pokrojonymi w kawałki, np. ser brie, pleśniowy itp. Do talerza serów w kawałkach dodajemy oliwki lub/i kiść winogron.
  8. Kawałki kurczaka w panierce - pierś z kurczaka kroimy 2 - 3 cm kawałki, które namaczamy w mleku (lub mieszance mleka z jajkiem), obtaczamy w bułce tartej (możemy użyć też  specjalnej panierki do kurczaka) i smażymy na patelni. Podajemy z sosem miodowo - musztardowym oraz blue cheese (przepis na ten sos znajduję się tutaj)
  9. Grillowane krewetki - krewetki tygrysie (z ogonkami, bez pancerzy) przez około 30 minut trzymamy w marynacie przygotowanej z następujących składników - 3 drobno posiekanych ząbków czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki przecieru pomidorowego, 2 łyżek czerwonego wina półwytrawnego (ew. wytrawnego), 2 łyżek posiekanych listków świeżej bazylii, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki (ostrej). Następnie zamarynowane krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy (możemy wstawić je również do piekarnika, jeżeli posiada opcję grill - na około 10 - 15 minut). Podajemy z sosem do krewetek, przygotowanym z gotowego chrzanu i keczupu.
  10. Nachos z dipami (sosami) - do tej przekąski możemy użyć gotowych dipów - serowego, salsy i guacamole lub też przygotować je samodzielnie (szczególnie polecam samodzielne przygotowanie guacamole, gdyż te z półek sklepowych niczym nie przypominają prawdziwego guacamole).

4 komentarze: