sobota, 8 stycznia 2011

Tagliatelle z kurczakiem w sosie kremowym


Składniki dla 2 osób:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • makaron tagliatelle (ok. 6 - 8 gniazdek)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu z kury
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany do sosów i zup
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 - 1 szklanka sera parmezan 
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków bazylii  lub natki pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i drobno posiekany czosnek. Czosnek przyrumieniamy. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy (aż puszczą soki). Odkładamy na bok, by lekko wystygł i kroimy w paski (o szerokości 1 cm). Oliwę i masło z patelni pozostawiamy na później.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy al dente.

Na wcześniej użytej patelni przysmażamy przez 1 - 2 minuty drobno posiekaną cebulę. Dodajemy bulion i wodę. Gotujemy przez ok. 10 minut (nie przykrywamy). Następnie dodajemy śmietanę, mleko oraz parmezan. Całość dokładnie mieszamy.

Makaron odcedzamy i przekładamy go miski (lub garnka), dodajemy kurczaka i przygotowany sos. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz, przyozdabiając natka pietruszki lub bazylią.

1 komentarz:

  1. przepysznie! makaron, mięsko i kremowy sos, to coś co niezmiernie lubię :)

    OdpowiedzUsuń