wtorek, 11 stycznia 2011

Polędwica z greckim akcentem

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej jest wprost idealne do przyrządzenia na grillu. Natomiast marynata z soku limonek, czosnku i suszonego oregano jeszcze bardziej podkreśla delikatny smak polędwiczki.


Składniki dla 2 - 3 osób:
  • polędwica wieprzowa (ok. 30 dag)
  • 3/4 szklanki soku z limonki
  • 1/3 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oregano

Sposób przygotowania:

Do miseczki dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, drobno posiekany czosnek, sól i oregano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak marynaty - jeżeli jest zbyt cierpki dodaj odrobinę oliwy, jeżeli jest zbyt "oleisty" lub "mdły" dodaj odrobinę soku z limonki. Polędwicę umieść w misce z marynatą i włóż do lodówki na 2 - 5 godzin.

Nagrzej grill. Oliwą z oliwek nasącz ręcznik papierowy i za jego pomocą "naoliw" ruszt grilla. Polędwicę grilluj 20 - 30 minut, co chwilę ją przewracając. W trakcie grillowania możemy "nasączać" polędwicę marynatą, która nam została.

Podawać z opiekanymi ziemniaczkami i zieloną sałatką.

1 komentarz:

  1. To chyba teraz kupię polędwicę do pieczenia. Znudziły mnie już schab, karkówka itd. A ta polędwica prezentuje się super!
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń