środa, 25 sierpnia 2010

Grillowany kurczak o aromacie cytrynowym


Składniki dla 2 osób:
  •  dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (może być kupiony)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej bardzo drobno
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, posiekany drobno czosnek, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Następnie z powstałej mikstury odlewamy ok. 1/4 szklanki, zaś w pozostałej marynujemy naszego kurczaka przez ok. 30 minut.

Rozgrzewamy grilla (możemy delikatnie posmarować go oliwą, żeby kurczak za mocno nie przyległ) i kładziemy kurczaka. Smażymy ok. 15 minut. Co chwilę przewracamy kurczaka na drugą stronę oraz "nawilżamy" pozostałą miksturą.



Podajemy, np. z puree ziemniaczanym i gotowaną fasolką szparagową lub kalafiorem.

1 komentarz: