czwartek, 12 sierpnia 2010

French toast, czyli tzw. grzanki francuskie



Składniki dla 2 osób:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • masło
  • ulubione owoce - maliny, jagody, banan, brzoskwinia, winogron

Sposób przygotowania:

Miód podgrzewamy na 10-15 sekund w mikrofalówce.

Bierzemy miseczkę, wbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę cynamonu i szczyptę soli. Wszystko mieszamy. Kromki chleba delikatnie namaczamy z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę masła i kładziemy nasiąknięte tosty. Smażymy, obracając z dwóch stron. Gdy tost zarumieni się i zacznie robić się lekko chrupiący, zdejmujemy go z patelni i kładziemy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy na talerz, dodajemy owoce i polewamy odrobiną miodu.

Szybki sposób na słodkie i smaczne śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz