środa, 18 sierpnia 2010

Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym



Składniki dla 2 osób:
  • makaron tagliatelle
  • 10-15 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy)
  • mała czerwona papryka lub 1/2 większej
  • 80 - 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 70 ml śmietanki słodkiej do sosów i dań
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • coś zielonego do ozdoby, np. natka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


Rozmrożone krewetki delikatnie myjemy, osuszamy i solimy.

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Odrobinę masła i oliwy rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, aż czosnek ładnie się nam zarumieni. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino. Całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Gotujemy 10-12 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Solimy i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Po zagotowaniu wody wrzucamy makaron i gotujemy, aż tagliatelle będzie al dente.

Wracamy do naszego sosu. Po 10 minutach kładziemy na patelnie z sosem nasze krewetki i gotujemy je, co minutę obracając. Następnie dodajemy śmietankę i całość delikatnie mieszamy.

Makaron nakładamy na talerz, dodajemy sos i ozdabiamy natką albo czymś zielonym co mamy pod ręką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz