- makaron tagliatelle
- 10-15 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy)
- mała czerwona papryka lub 1/2 większej
- 80 - 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 70 ml śmietanki słodkiej do sosów i dań
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- pieprz
- sól
- masło
- oliwa z oliwek
- coś zielonego do ozdoby, np. natka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozmrożone krewetki delikatnie myjemy, osuszamy i solimy.
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Odrobinę masła i oliwy rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, aż czosnek ładnie się nam zarumieni. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino. Całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Gotujemy 10-12 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Solimy i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Po zagotowaniu wody wrzucamy makaron i gotujemy, aż tagliatelle będzie al dente.
Wracamy do naszego sosu. Po 10 minutach kładziemy na patelnie z sosem nasze krewetki i gotujemy je, co minutę obracając. Następnie dodajemy śmietankę i całość delikatnie mieszamy.
Makaron nakładamy na talerz, dodajemy sos i ozdabiamy natką albo czymś zielonym co mamy pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz