czwartek, 10 lutego 2011

Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i oliwkami


Składniki dla 2 osób:
  • dwie piersi z kurczaka
  • 1 - 2 kulki białej mozzarelli
  • 10 - 15 oliwek (mix)
  • pomidor lub pomidory z puszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii suszonej
  • szczypta czosnku

Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik na 175 stopni.

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Przy pomocy ostrego, długiego noża robimy kieszonkę w kurczaku, w której umieszczamy kawałki mozzarelli, przepołowione oliwki i posiekane listki bazylii. Przy pomocy wykałaczek "zamykamy" kieszeń.

Na wierzch kurczaka dodajemy plasterki pomidora/ pomidory z puszki, które posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem.

Całość pieczemy ok. 20 - 30 minut. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

3 komentarze:

  1. To musi być pyszne. Super sprawa. Mozarella to mój ukochany ser.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny farsz;) lubię takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  3. nie potrafiłabym sobie odmówić jej zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń