środa, 15 września 2010

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow czy Boeuf Strogonow? Jak wskazuje większość źródeł poprawna nazwa tej potrawy to Boeuf Stroganow. Nazwa tego dania pochodzi od nazwiska Pawła Stroganowa, rosyjskiego dowódcy, który żył na przełomie XVIII/XIX wieku. Głównym składnikiem tej potrawy jest polędwica wołowa pokrojona w wąskie paski, smażona na smalcu wraz z cebulą i pieczarkami. Przygotowanie tego dania jest czasochłonne, jednak raz na jakiś czas warto poświęcić go trochę więcej na przygotowanie dania, które w moim mniemaniu pasuje idealnie na jesienne, chłodne popołudnia.


Składniki na 4 porcje:
  • ok. 60 dag polędwicy wołowej
  • 25 - 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • mały słoiczek papryki konserwowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ok. 100 ml przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka woda
  • liść laurowy
  • 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 kostka bulionu
  • vegeta
  • sól 
  • pieprz
  • ostra papryka ok. 1 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy smalec na dużej, głębokiej patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przysmażamy. Gdy cebula ładnie nam się zarumieni dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej oczywiście dokładnie je myjemy i oczyszczamy). Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę  i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Następnie rozpuszczamy 1 kostkę bulionu w szklance ciepłej wody i dodajemy do wołowiny. Całość doprawiamy pieprzem, solą i vegetą. Dusimy na niewielkim ogniu, aż wołowina nabierze miękkości (ok. 60 minut).



Gdy wołowina będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy, pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 - 7 minut. W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przygotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć do przelania mąki sitka), całość dokładnie mieszamy i dodajemy do Stroganow'a. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę.

Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz