Składniki dla 2 osób:
- polędwica wieprzowa lub wołowa (ja użyłam wołowej)
- 20 dag kurek
- 200 ml śmietany do sosów i zup
- mała cebula
- mąka
- 2 spore ząbki czosnku
- vegeta, pieprz, sól
- 1 łyżka musztardy
- masło
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Polędwicę myjemy, nacieramy musztardą, czosnkiem, vegetą, solą i pieprzem. Odkładamy na min. 20 minut.
Kurki płuczemy, a następnie obgotujemy w wodzie przez ok. 5 minut, by straciły cierpki smak.
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i dodajemy cebulkę, którą przysmażamy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Do szklanki wody dodajemy do niej łyżkę vegety albo kostkę rosołową i mieszamy. Roztwór dodajemy do kurek i cebuli, gotujemy na małym ogniu przez 15 min.
W międzyczasie wkładamy naszą polędwicę do piekarnika (można przykryć ja folią aluminiową). Pieczemy w zależności czy używamy wieprzowej (ok.15-20 min) czy wołowej polędwicy (ok.20-30 min).
Po 15 minutach gotowania dodajemy 200 ml śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy mąką z wodą. Pod koniec posypujemy świeża natką pietruszki.
Gdy polędwica będzie gotowa, wyjmujemy ją, kroimy na dość grube plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem kurkowy. Najlepiej serwować z opiekanymi ziemniakami.
Kurki płuczemy, a następnie obgotujemy w wodzie przez ok. 5 minut, by straciły cierpki smak.
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i dodajemy cebulkę, którą przysmażamy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Do szklanki wody dodajemy do niej łyżkę vegety albo kostkę rosołową i mieszamy. Roztwór dodajemy do kurek i cebuli, gotujemy na małym ogniu przez 15 min.
W międzyczasie wkładamy naszą polędwicę do piekarnika (można przykryć ja folią aluminiową). Pieczemy w zależności czy używamy wieprzowej (ok.15-20 min) czy wołowej polędwicy (ok.20-30 min).
Po 15 minutach gotowania dodajemy 200 ml śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy mąką z wodą. Pod koniec posypujemy świeża natką pietruszki.
Gdy polędwica będzie gotowa, wyjmujemy ją, kroimy na dość grube plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem kurkowy. Najlepiej serwować z opiekanymi ziemniakami.
z takim sosem musi być świetne!
OdpowiedzUsuńCzy można trzymać polędwiczki w zalewie przez całą noc?
OdpowiedzUsuńnigdy nie trzymałam polędwiczek przez całą noc, ale moim zdaniem nic im się nie stanie, po prostu będą miały bardziej intensywny smak :)
OdpowiedzUsuńmożna polędwicę wcześniej obsmażyć aby zamknąć pory czy nie jest to konieczne ?
OdpowiedzUsuńZagęszczanie sosu mąką o zgrozo kto tak gotuje.
OdpowiedzUsuń90% ludzi ??? :>
OdpowiedzUsuń