czwartek, 12 sierpnia 2010

Polędwiczki w sosie kurkowym


Składniki dla 2 osób:
  • polędwica wieprzowa lub wołowa (ja użyłam wołowej)
  • 20 dag kurek
  • 200 ml śmietany do sosów i zup
  • mała cebula
  • mąka
  • 2 spore ząbki czosnku
  • vegeta, pieprz, sól
  • 1 łyżka musztardy
  • masło
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Polędwicę myjemy, nacieramy musztardą, czosnkiem, vegetą, solą i pieprzem. Odkładamy na min. 20 minut.

Kurki płuczemy, a następnie obgotujemy w wodzie przez ok. 5 minut, by straciły cierpki smak.

Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.

Cebulkę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i dodajemy cebulkę, którą przysmażamy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Do szklanki wody dodajemy do niej łyżkę vegety albo kostkę rosołową i mieszamy. Roztwór dodajemy do kurek i cebuli, gotujemy na małym ogniu przez 15 min.

W międzyczasie wkładamy naszą polędwicę do piekarnika (można przykryć ja folią aluminiową). Pieczemy w zależności czy używamy wieprzowej (ok.15-20 min) czy wołowej polędwicy (ok.20-30 min).

Po 15 minutach gotowania dodajemy 200 ml śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy mąką z wodą. Pod koniec posypujemy świeża natką pietruszki.

Gdy polędwica będzie gotowa, wyjmujemy ją, kroimy na dość grube plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem kurkowy. Najlepiej serwować z opiekanymi ziemniakami.


6 komentarzy:

  1. Czy można trzymać polędwiczki w zalewie przez całą noc?

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie trzymałam polędwiczek przez całą noc, ale moim zdaniem nic im się nie stanie, po prostu będą miały bardziej intensywny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. można polędwicę wcześniej obsmażyć aby zamknąć pory czy nie jest to konieczne ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zagęszczanie sosu mąką o zgrozo kto tak gotuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. 90% ludzi ??? :>

    OdpowiedzUsuń