środa, 25 sierpnia 2010

Grillowany kurczak o aromacie cytrynowym


Składniki dla 2 osób:
  •  dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (może być kupiony)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej bardzo drobno
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, posiekany drobno czosnek, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Następnie z powstałej mikstury odlewamy ok. 1/4 szklanki, zaś w pozostałej marynujemy naszego kurczaka przez ok. 30 minut.

Rozgrzewamy grilla (możemy delikatnie posmarować go oliwą, żeby kurczak za mocno nie przyległ) i kładziemy kurczaka. Smażymy ok. 15 minut. Co chwilę przewracamy kurczaka na drugą stronę oraz "nawilżamy" pozostałą miksturą.



Podajemy, np. z puree ziemniaczanym i gotowaną fasolką szparagową lub kalafiorem.

środa, 18 sierpnia 2010

Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym



Składniki dla 2 osób:
  • makaron tagliatelle
  • 10-15 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy)
  • mała czerwona papryka lub 1/2 większej
  • 80 - 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 70 ml śmietanki słodkiej do sosów i dań
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • coś zielonego do ozdoby, np. natka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


Rozmrożone krewetki delikatnie myjemy, osuszamy i solimy.

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Odrobinę masła i oliwy rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, aż czosnek ładnie się nam zarumieni. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino. Całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Gotujemy 10-12 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Solimy i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Po zagotowaniu wody wrzucamy makaron i gotujemy, aż tagliatelle będzie al dente.

Wracamy do naszego sosu. Po 10 minutach kładziemy na patelnie z sosem nasze krewetki i gotujemy je, co minutę obracając. Następnie dodajemy śmietankę i całość delikatnie mieszamy.

Makaron nakładamy na talerz, dodajemy sos i ozdabiamy natką albo czymś zielonym co mamy pod ręką.

niedziela, 15 sierpnia 2010

Mowa sztućców, czyli jak subtelnie zasygnalizować skończony posiłek

Znajomość komunikacji niewerbalnej to nieoceniona umiejętność, która nie tylko przydaje nam się w życiu na co dzień, ale także która niejednokrotnie pozwala nam uniknąć „towarzyskiej gafy.”
Pierwsza myśl, jaka przychodzi pewnie część z nas do głowy to „po co to wszystko?”, „jaka mowa sztućców?”, jednakże po głębszym zastanowieniu widzimy, iż wiedza dotycząca prawidłowego ułożenia sztućców nie tylko pozwala nam subtelnie przekazać gospodarzowi czy kelnerowi pewną informację, ale świadczy również o nas samych i o naszej kulturze.

Poniżej przedstawiam trzy proste reguły dotyczące mowy sztućców, czyli prawidłowego ułożenia sztućców w trakcie i po posiłku.

Robiąc przerwę w jedzeniu sztućce kładziemy na brzegu talerza (układamy je na godzinę 7 i 5). Pamiętajmy przy tym, iż nie mogą one leżeć całkowicie na naczyniu, ani nie mogą całkowicie leżeć na obrusie.

By zakomunikować, że jesteśmy jeszcze głodni i prosimy o dokładkę należy skrzyżować nóż i widelec na pustym talerzu (sztućce układamy w okolicach godziny 7 i 5).

Natomiast kończąc posiłek układamy sztućce równolegle na godzinę 5.

czwartek, 12 sierpnia 2010

Polędwiczki w sosie kurkowym


Składniki dla 2 osób:
  • polędwica wieprzowa lub wołowa (ja użyłam wołowej)
  • 20 dag kurek
  • 200 ml śmietany do sosów i zup
  • mała cebula
  • mąka
  • 2 spore ząbki czosnku
  • vegeta, pieprz, sól
  • 1 łyżka musztardy
  • masło
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Polędwicę myjemy, nacieramy musztardą, czosnkiem, vegetą, solą i pieprzem. Odkładamy na min. 20 minut.

Kurki płuczemy, a następnie obgotujemy w wodzie przez ok. 5 minut, by straciły cierpki smak.

Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.

Cebulkę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i dodajemy cebulkę, którą przysmażamy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Do szklanki wody dodajemy do niej łyżkę vegety albo kostkę rosołową i mieszamy. Roztwór dodajemy do kurek i cebuli, gotujemy na małym ogniu przez 15 min.

W międzyczasie wkładamy naszą polędwicę do piekarnika (można przykryć ja folią aluminiową). Pieczemy w zależności czy używamy wieprzowej (ok.15-20 min) czy wołowej polędwicy (ok.20-30 min).

Po 15 minutach gotowania dodajemy 200 ml śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy mąką z wodą. Pod koniec posypujemy świeża natką pietruszki.

Gdy polędwica będzie gotowa, wyjmujemy ją, kroimy na dość grube plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem kurkowy. Najlepiej serwować z opiekanymi ziemniakami.


French toast, czyli tzw. grzanki francuskie



Składniki dla 2 osób:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • masło
  • ulubione owoce - maliny, jagody, banan, brzoskwinia, winogron

Sposób przygotowania:

Miód podgrzewamy na 10-15 sekund w mikrofalówce.

Bierzemy miseczkę, wbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę cynamonu i szczyptę soli. Wszystko mieszamy. Kromki chleba delikatnie namaczamy z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę masła i kładziemy nasiąknięte tosty. Smażymy, obracając z dwóch stron. Gdy tost zarumieni się i zacznie robić się lekko chrupiący, zdejmujemy go z patelni i kładziemy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy na talerz, dodajemy owoce i polewamy odrobiną miodu.

Szybki sposób na słodkie i smaczne śniadanie.

poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Leczo


Leczo (węg. lecsó) to tradycyjna potrawa węgierska. Rodzaj warzywnego ragoût, którego głównymi składnikami są pomidory, świeża papryka i cebula.


Składniki dla 3 - 4 osób:
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dag szynki w kawałku
  • 3-4 duże pomidory
  • papryki - zielona, żółta, czerwona
  • duża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania:

Przede wszystkim potrzebujemy dużej patelni, żeby pomieściła wszystkie składnik.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, aż lekko się zarumieni.

Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na paseczki. Następnie dodajemy do cebuli i dusimy przez ok. 10 minut na małym ogniu (należy uważać, żeby nie rozgotować papryki).

Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i papryki. Gotujemy ok 15-20minut, aż większość płynu wyparuje. Możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego albo gęstego przecieru pomidorowego.

W między czasie kiełbasę kroimy na półplastry, zaś szynkę w grubszą kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso. Smażymy je kilka minut, aż lekko się zarumieni.

Mięso dodajemy do warzyw, wyciskami ząbki czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze kilka minut i voila nasze leczo jest gotowe.

piątek, 30 lipca 2010

Grillowana kanapka BLT z serem

BLT (ang.) - bacon, lettuce and tomato


Składniki:
  •  chleb (najlepiej z formy)
  • bekon
  • ser żółty w plasterkach
  • pomidor
  • sałata (ja użyłam lodowej, ale może być inna)


Sposób przygotowania:

Bekon kroimy w plastry, kładziemy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy w zależności od naszych upodobań. Gdy bekon jest już zrobiony jak lubimy, odkładamy go na bok - najlepiej na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Warzywa myjemy, pomidor kroimy w plasterki, natomiast liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki.

Kromki chleba delikatnie smarujemy masłem i na wierz kładziemy po plasterku żółtego sera. Kładziemy na grill elektryczny (nie przykrywamy górną częścią, żeby ser nie przykleił się).

Gdy ser delikatnie się roztopi, zdejmujemy kromki kładziemy bekon, pomidor, sałatę i przykrywamy całość drugą kromką. Kładziemy na grilla na kilka minut. Górną częścią przyciskamy kanapkę, żeby sery połączyły się ze sobą (kanapka nie rozwali się).

Zdejmujemy z grilla i mamy szybkie i smaczne śniadanie, bądź przekąskę.


czwartek, 29 lipca 2010

Farfalle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym



Składniki dla 3-4 osób:
  • opakowanie makarony Farfalle
  • 100 - 150 g wędzonego łososia
  • 500 ml śmietany do zup/ sosów
  • czerwona cebula
  • ostra papryka chilli (lub papryka peperoncini)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Wrzucamy makaron do osolonej wody (dodajemy odrobinę oliwy do wody). Gotujemy al dente.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, przysmażamy na złocisty kolor. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę (musimy uważać, żeby się nie zważyła). Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobiny mleka. Dodajemy paprykę, sól i pieprz wg uznania i gotujemy kilka minut.

Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

*Jeżeli zamiast papryki chilli dodajemy ziarenka peperoncino należy zachować dość szczególną ostrożność by nie przesadzić, gdyż papryka peperoncini jest dużo ostrzejsza niż sproszkowana papryka chilli.

środa, 28 lipca 2010

Sałatka z grillowanym kurczakiem


Składniki:
  •  pojedyncza pierś z kurczaka
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka czerwona
  • sos sałatkowy Knorr Sałatka Cezar
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do kurczaka (jeżeli jest pod ręką)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, smarujemy odrobiną oliwy (żeby kurczak za mocno nie przyległ do grilla), przyprawiamy solą, pieprzem i ew. przyprawą do kurczaka, a następnie wrzucamy na grilla elektrycznego. Gdy lekko się zarumieni zdejmujemy z grilla i odkładamy na bok, by ostygł.

Myjemy warzywa. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, zaś ogórka w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy.

Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja dodaję odrobinę wody mineralnej/przygotowanej żeby nie był tak gęsty).

Ostudzonego kurczaka i czosnkowe grzanki dodajemy do sałatki, polewamy sosem.

Możemy do sałatki dodać kilka czarnych oliwek - smakuje wyśmienicie :)

wtorek, 13 kwietnia 2010

Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym



Składniki dla 2 osób:
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie polewamy kawałki kurczaka odrobiną oliwy i przyprawiamy przyprawą gyros. Włączamy grill elektryczny i kładziemy na niego kurczaka (możemy równie dobrze usmażyć te kawałki na patelni).

Zabieramy się do sosu: 4łyżki jogurtu, 1łyżeczka majonezu, czosnek (może być w proszku), pieprz, sól oraz odrobina bazylii i oregano.

Ugrillowane / usmażone kawałki kurczaka polewamy przygotowanym sosem i voila mamy szybki i smaczny obiad. Świetnie smakuje podawane z frytkami i sałatką grecką.