środa, 16 marca 2011

Steki w marynacie miodowo - sojowej

Składniki na 4 steki:
  • 4 plastry polędwicy wołowej lub rostbefu 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki sproszkowanej cebuli
  • 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 małe cebulki, pokrojone w piórka
  • 2 - 3 ząbki czosnku, posiekany
  • 1 1/2 łyżki octu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka czosnku sproszkowanego

Sposób przygotowania:

Wszystkie w/w składniki, oprócz wołowiny dodajemy do miski i przy pomocy blendera wszystko miksujemy, aż otrzymamy gładką miksturę. Następnie dodajemy plastry wołowiny i całość marynujemy przez co najmniej 2 - 3 h (można również pozostawić na całą noc).

Rozgrzewamy grilla, ruszt delikatnie smarujemy olejem. Steki grillujemy 7 - 9 minut każdą stronę.

Najlepiej podawać z puree ziemniaczanym (przepis na puree ziemniaczane znajdziecie tutaj, w przepisie na klasyczne steki wołowe), letnią sałatką i lampką czerwonego wina.

2 komentarze: