czwartek, 20 stycznia 2011

Tortilla z kurczakiem po grecku


Składniki na 2 - 3 porcje:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • placki tortilli
  • 1/2 sosu włoskiego (przepis znajdziesz tutaj)
  • twardy pomidor
  • 1/2 - 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 1/2 czerwonej papryki (ew. żółtej)
  • 1/2 czerwonej cebuli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1/2 szklaki śmietany
  • 2 łyżeczki czosnku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm, które marynujemy w sosie włoskim przez ok. 2 godziny.

Warzywa myjemy i kroimy - pomidora w kostkę, cebulę w piórka, ogórka w plastry (lub półplastry), paprykę w paseczki. Oliwki przecinamy na pół, zaś ser feta kroimy w kostkę.

W odrębnej miseczce mieszamy śmietanę, czosnek i sok z cytryny.

Następnie kawałki piersi z kurczaka grillujemy.

Tortillę podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, wyjmujemy, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, kładziemy kawałki kurczaka, a następnie warzywa z fetą. Całość zawijamy i podajemy.

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna ta tortilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjedliśmy tę tortillę dzisiaj na obiad. Przepis jest świetny, bardzo dopracowany, na pewno będziemy do niego wracać!
    Dziękuję bardzo za przepis.
    Jagoda

    OdpowiedzUsuń