piątek, 28 stycznia 2011

Puszyste naleśniki


Składniki dla 2 osób:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko 
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego
  • olej

Sposób przygotowania:

Do szklanki mleka dodajemy ocet i pozostawiamy na 5 minut, żeby mleko "ścięło się".

W dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mieszamy jajko, masło i "ścięte" mleko. Następnie składniki z pierwszej miski dodajemy do drugiej i całość dokładnie mieszamy - najlepiej użyć blendera do tego.

Za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy olej na patelni. Następnie przy pomocy łyżki do zup wlewamy odrobinę naleśnikowej mikstury na patelnie i smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy brzegi naleśnika zarumienią się na brązowo przy pomocy szpachelki przerzucamy naleśnik na drugą stronę.

Podajemy na ciepło z owocami, miodem lub sosem owocowym.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają faktycznie na puszyste. Ja robię skomplikowane przepisy, daję radę, a naleśników nie potrafię. Wstyd, ale tak właśnie jest,.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ścinanie mleka ( sojowego) octem znam z ciast wegańskich mojej córki. Faktycznie, puszyste ciasta wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro takie puszyste, to może wypróbuję? Uwielbiam pulchne naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam takie dni podczas, których mam ochotę tylko na takie puszyste naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wychdzą super , dałam jeszcze cukru wanilinowego i pyszne

    OdpowiedzUsuń