niedziela, 3 października 2010

Kurczak po mediolańsku, czyli tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorowami


Składniki dla 2 osób:
  • pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów 
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • makaron tagliatelle (ok. 6 gniazd)
  • 4 - 6 listków świeżej bazylii
  • łyżka masła
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na głębszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i przysmażamy, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i 3/4 szklanki bulionu (pozostałą część odstawiamy na bok). Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut (aż pomidory zrobią się delikatne). Dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu przez około 5 - 7 minut, co chwilę mieszamy.

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka.

W międzyczasie wstawiamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwę z oliwek i gotujemy al dente.

Usmażoną pierś z kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy ją w poprzek na 2 cm kawałki. Pozostałą część bulionu dodajemy do patelni, na której przed chwilą smażyliśmy kurczaka, gotujemy przez około 3 minuty i  dodajemy do naszego sosu. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Ugotowany makaron odcedzamy z wody. Do makaronu dodajemy kurczaka i sos. Całość dokładnie mieszamy.

Bon appetit !

4 komentarze:

  1. że nie zobaczyłam wcześniej tego przepisu. kurczak wylądował już w sałatce. ale przy kolejnej okazji chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada sie smaczne jedzonko:) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! A do tego posypać parmezanem (ale prawdziwym!) dla smaku, białe winko i mamy prawdziwą ucztę. Przepis sprawdzony, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne! Zrobiłam dziś na obiad - bardzo szybkie danie, a do tego niesamowicie smaczne:):):)

    OdpowiedzUsuń