piątek, 8 października 2010

Penne alla Vodka

Do przygotowania tego przepisu powinniśmy użyć pancetty (jest to rodzaj suszonego zawijanego boczku), jednakże z uwagi na brak pancetty użyłam wędzonego bekonu i smakowało przepysznie :)


Składniki dla 2 osób:
  • 10 - 15 dag bekonu wędzonego lub pancetty
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 % lub 36%
  • 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • papryka ostra
  • pieprz 
  • sól
  • makaron penne (ok. 1/2 opakowania)
  • parmezan 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuszczamy masło i przysmażamy pokrojony w 2 - 3 cm paski bekon, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wódkę i mieszamy, aż zredukuje się o połowę (około 5 minut). Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dodajemy odrobinę papryki.  Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 - 12 minut, co chwilę mieszając.


W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente.

Nakładamy makaron na talerz, dodajemy sosu i posypujemy parmezanem. Możemy również  wymieszać makaron z sosem przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Robiłam takie, tylko bez dodatku wódki i smakuje dla mnie lepiej :) ale każdy ma inny smak.
    Prezentuje się ciekawie.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadlam takie kiedys ale naprawde z sama wodka, oliwa i pieprzem. Zadziwiajace i bardzo mi smakowaly.

    OdpowiedzUsuń