sobota, 23 października 2010

Medaliony wieprzowe w sosie grzybowym



Składniki dla 2 osób:
  • 30 -  40 dag schabu bez kości
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek 
  • średniej wielkości cebula
  • 1 szklanka świeżych grzybów (np. podgrzybków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przysmażamy schab około 2 minuty z każdej strony, a następnie odkładamy mięso na bok.

Na tej samej patelni rozpuszczamy masło,  dodajemy drobno posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka i przysmażamy do momentu, aż się cebula lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 2 minuty. Dodajemy mąkę, całość dobrze mieszamy. Następnie dodajemy bulion, rozmaryn, sól i pieprz. Gotujemy około 3 minuty. 

Schab zanurzamy w sosie i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką (opcjonalnie).

Podajemy z puree ziemniaczanym (przepis na puree patrz tutaj).

2 komentarze:

  1. dawno nie jadłam wieprzowiny, ale od czasu do czasu z chęcią zjadłabym taki obiadek!

    OdpowiedzUsuń