czwartek, 14 października 2010

Spaghetti and meatballs, czyli spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym


Składniki dla 3 - 4 osób:
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • parmezan
Meatballs/ klopsiki:
  • 50 - 60 dag mielonej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki cznosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżki parmezanu
  • 1/2 łyżki pietruszki (może być świeża, drobno posiekana)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • jajko
Sos:
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 2 małe cebule/ 1 duża
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki bazylii
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • liść laurowy.
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mieloną wołowinę, czosnek, pieprz, parmezan, pietruszkę, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kuleczki o średnicy 3 - 4 cm. Przygotowane klopsiki wkładamy do lodówki, gdzie je trzymamy dopóki nie będą nam potrzebne.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek, przysmażamy na małym ogniu około minutę, aż cebulka delikatnie się zarumieni. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, sól i liść laurowy. Całość mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez co najmniej 30 minut. Następnie dodajemy do sosu zioła prowansalskie, bazylię, oregano  ostrą paprykę, pieprz i gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy z lodówki klopsiki i dodajemy do sosu. Gotujemy 30 minut, co chwilę delikatnie mieszając, żeby klopsiki nie przywarły do spodu patelni.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente. 

Makaron odcedzamy, nakładamy na talerz. Dodajemy klopsiki i posypujemy parmezanem.




2 komentarze: