poniedziałek, 18 października 2010

Pierś z kurczaka w parmezanie

Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi panierowanej piersi z kurczaka, ale jeżeli masz ochotę urozmaicić to danie to pierś z kurczaka w parmezanie będzie świetnym urozmaiceniem. Parmezan i bazylia nadają piersi z kurczaka zupełnie inny wymiar smaku. Polecam :-)




Składniki dla 2 osób:
  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka lub jedna podwójna przekrojona na dwie części
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 - 4 łyżki parmezanu
  • 3 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • mąka
  • jajko
  • olej do smażenia




Sposób przygotowania: 

Pierś z kurczaka umyć i delikatnie rozbić dłonią.  Na jednym talerzu wysypać odrobinę mąki, na drugim wymieszać bułkę tartą, parmezan, bazylię i ostrą paprykę, zaś jajko rozbić do miseczki. Pierś z kurczaka przygotowujemy w następującej kolejności - oprószamy w mące, zanurzamy w jajku, a na koniec obtaczamy w panierce i smażymy na patelni.

Podawać z ryżem i sałatką.

    4 komentarze:

    1. Ja się zgłaszam, że nie lubię - kurczaka wolę pieczonego, zdecydowanie :)
      Ale dla takiego parmezanowego chętnie zrobiłabym wyjątek!

      OdpowiedzUsuń