sobota, 9 października 2010

Pierś z kurczaka nadziewana fetą i suszonymi pomidorami

Składniki dla 2 osób:
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 6 - 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 4 -6 listków świeżej bazylii
  • 4 - 6 pasków czerwonej papryki konserwowej

Sposób przygotowania:
Do miseczki dodajemy oliwę, sok z cytryny, oregano, tymianek, bazylię, majeranek, czosnek. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i delikatnie rozbijamy przy pomocy ręki na grubość około 1 cm., a następnie marynujemy w zalewie przez około 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz do nadziania kurczaka. Do małej miseczki dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, posiekane listki świeżej bazylii, pokrojone suszone pomidory i olej z suszonych pomidorów. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Włączamy piekarnik na 190 stopni.

Piersi z kurczaka wyjmujemy z zalewy. Nakładamy przygotowane nadzienie na środek piersi i zawijamy (do przytrzymania używamy wykałaczek). Przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia. Na wierzch kładziemy 2 -3 paski czerwonej papryki konserwowej.

Pieczemy w piekarniku około 30 minut.

6 komentarzy:

  1. świetne połączenie. nie robiłam jeszcze takiej a na pewno by smakowało moim domownikom;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne urozmaicenie od typowej piersi z kurczaka, w panierce lub grillowanej

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię to cudo ale z piersi indyka, zobaczymy jak wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie myliłam się- wyszło rewelacyjnie. Bardzo dziekuję za super pomysł na obiad, który nadaje się również na poważne danie na rodzinne spotkanie. Podałam z ryżem, jakaś surówka może by się przydała ale nie miałam pomysłu co by pasowało. Bez salatki tez było super

    OdpowiedzUsuń