sobota, 30 października 2010

Makaronowa zapiekanka z szynką i pieczarkami


Składniki dla 2 - 3 osób:
  • 1/2 opakowania (250g) makaronu farfalle lub świderki
  • 50 g masła
  • 150 g pieczarek (mogą być również inne grzyby)
  • 1/2 cebuli
  • 50 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 120 - 150 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente.

Włączyć piekarnik na 200 stopni.

Na patelni rozpuścić odrobinę masła i przysmażyć pokrojone w plasterki pieczarki (ok. 3 - 5 minut). Gotowe pieczarki odłożyć na bok. Przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym. Rozpuścić pozostałą część masła i przysmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulkę (ok. 1 minutę, aż cebula lekko się zarumieni). Dodać mleko, a następnie zagęścić całość mąką. Gotować około 5 minut, co chwilę mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i 2/3 startego sera żółtego. Przyprawić pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać.

W żaroodpornym naczyniu wyłożyć makaron, pieczarki i dodać sos. Całość wymieszać i posypać resztą żółtego sera. Zapiekać około 10 - 15 minut.

5 komentarzy:

  1. takie zapiekanki niezwykle ułatwiają życie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często taką robię...szybko i bez problemu, a syci konkretnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobra szybka i łatwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przepisem jest coś nie tak. Mleka jest zdecydowanie za mało w stosunku do reszty składników. Makaron nie ma szans żeby się ugotować w tak małej ilości płynu. Poza tym 15 min. to zdecydowanie za mało na ugotowanie się makaronu w zapiekance. Być może makaron powinien być najpierw wstępnie podgotowany. Wtedy przepis miałby sens. Ja musiałem dodać drugie tyle mleka, 2/3 makaronu i piec 30 min. żeby makaron stał się w miarę miękki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecierz pisze na poczatku jak byk, makaron ugotowac al dente, wystarczy czytac ze zrozumieniem

      Usuń