czwartek, 7 października 2010

Bruschetta z pomidorami i żółtym serem

Podstawą tej przekąski jest pieczywo, posmarowane oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem. Bruschetta pochodzi z Włoch, zaś jej początki sięgają co najmniej XV wieku.

Składniki:
  • 4 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 4 listki świeżej bazylii
  • starty żółty ser
  • 2 łyżeczki parmezanu

 Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik na 170 stopni.

Kromki chleba smarujemy oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem. Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane listki świeżej bazylii, całość mieszamy i nakładamy na kromki chleba. Następnie posypujemy żółtym serem i parmezanem. 

Zapiekamy około 5 - 8 minut.

2 komentarze:

  1. Fajny przepis. :]
    mam nadzieję że i u mnie znajdziesz coś dla siebie.
    http://gustodelizioso-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń