czwartek, 29 lipca 2010

Farfalle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym



Składniki dla 3-4 osób:
  • opakowanie makarony Farfalle
  • 100 - 150 g wędzonego łososia
  • 500 ml śmietany do zup/ sosów
  • czerwona cebula
  • ostra papryka chilli (lub papryka peperoncini)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Wrzucamy makaron do osolonej wody (dodajemy odrobinę oliwy do wody). Gotujemy al dente.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, przysmażamy na złocisty kolor. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę (musimy uważać, żeby się nie zważyła). Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobiny mleka. Dodajemy paprykę, sól i pieprz wg uznania i gotujemy kilka minut.

Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

*Jeżeli zamiast papryki chilli dodajemy ziarenka peperoncino należy zachować dość szczególną ostrożność by nie przesadzić, gdyż papryka peperoncini jest dużo ostrzejsza niż sproszkowana papryka chilli.

2 komentarze:

  1. Chyba Ci się wkradła literówka do tytułu ;) Brzmi bardzo apetycznie, a że ostatnio usiłuję przemycać do diety ryby w różnej postaci (żeby mężczyzna nie kręcił nosem), to zapisuję przepis do wypróbowania :)

    Dodałam też sobie Twojego bloga do obserwowanych - wysznupałam Cię na wizażu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję - nie zauważyłam:)

    Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń