- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- 250 - 300g świeżego szpinaku
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
- 200 g sera mozzarella (startego)
- śmietanka 30% do sosów i dań
- dwa ząbki czosnku
- mała cebula
- pieprz, sól
- jedno jajko (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i gotujemy. Możemy dodać odrobinę wegety lub kostki bulionowej warzywnej. Zamiast piersi z kurczaka możemy użyć udka kurczaka lub innej części, która pozostała nam np. z zupy.
- Piekarnik nagrzewamy na 200 st. Ciasto francuskie wykładamy na formę do tart, spód ciasta dziurkujemy za pomocą widelca i wstawiamy ciasto na 12-15 min do piekarnika, aż się nam ładnie zarumieni.
- Na dużej patelni podsmażamy przez około 2-3 minuty drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Następnie dodajemy szpinak, 30 ml śmietanki, przyprawy - pieprz i sól, mieszamy i na małym ogniu podduszamy szpinak. Dodajemy ugotowanego, rozdrobionego kurczaka, pokrojone suszone pomidory i startą mozzarellę. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze 2 minuty, żeby ser połączył nam wszystkie składniki.
- Wyjmujemy z piekarnika ciasto, wykładamy farsz i polewamy śmietanką połączoną z jajkiem (do 50 ml śmietanki dodajemy całe jajko i rozstrzepujemy). Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz