poniedziałek, 24 lutego 2014

Tarta szpinakowa z kurczakiem

Składniki:


  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 - 300g świeżego szpinaku
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
  • 200 g sera mozzarella (startego)
  • śmietanka 30% do sosów i dań
  • dwa ząbki czosnku
  • mała cebula
  • pieprz, sól
  • jedno jajko (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i gotujemy. Możemy dodać odrobinę wegety lub kostki bulionowej warzywnej. Zamiast piersi z kurczaka możemy użyć udka kurczaka lub innej części, która pozostała nam np. z zupy.
  2. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. Ciasto francuskie wykładamy na formę do tart, spód ciasta dziurkujemy za pomocą widelca i wstawiamy ciasto na 12-15 min do piekarnika, aż się nam ładnie zarumieni.
  3. Na dużej patelni podsmażamy przez około 2-3 minuty drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Następnie dodajemy szpinak, 30 ml śmietanki, przyprawy - pieprz i sól, mieszamy i na małym ogniu podduszamy szpinak. Dodajemy ugotowanego, rozdrobionego kurczaka, pokrojone suszone pomidory i startą mozzarellę. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze 2 minuty, żeby ser połączył nam wszystkie składniki.
  4. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, wykładamy farsz i polewamy śmietanką połączoną z jajkiem (do 50 ml śmietanki dodajemy całe jajko i rozstrzepujemy). Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz