- garść sałaty, np. roszponki
- cztery pomidory koktajlowe
- jajko
- trzy plasterki szynki parmeńskiej
- ciemna bułka typu ciabata
- musztarda
- miód
- sos lub ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- przyprawy - bazylia, czosnek, oregano
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik na 170 st. Bułkę kroimy w kosteczkę (1cmx1cm), smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami - bazylią, oregano i czosnkiem. Szynkę kroimy w mniejsze plasterki o szerokości ok. 2 cm. Pieczywo wykładamy na blachę, a nie kładziemy kawałki szynki. Całość zapiekamy około 5-7 minut, aż grzanki zrobią się chrupiące, przy czym pilnujemy, żeby szynka nie spaliła nam się.
- W niewielkim garnku gotujemy wodę, a następnie bardzo ostrożnie, lecz energicznie wbijamy jajko i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty.
- Na opłukaną sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, grzanki z szynką parmeńską, a na samą górę jajko w koszulce. Całość polewamy sosem przygotowanym z łyżeczki miodu, dwóch łyżeczek musztardy i odrobiny sosu balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz