poniedziałek, 24 lutego 2014

Sałatka z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską

Składniki na jedną porcję:


  • garść sałaty, np. roszponki
  • cztery pomidory koktajlowe
  • jajko
  • trzy plasterki szynki parmeńskiej
  • ciemna bułka typu ciabata
  • musztarda
  • miód
  • sos lub ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy - bazylia, czosnek, oregano

Sposób przygotowania:
  1. Nagrzewamy piekarnik na 170 st. Bułkę kroimy w kosteczkę (1cmx1cm), smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami - bazylią, oregano i czosnkiem. Szynkę kroimy w mniejsze plasterki o szerokości ok. 2 cm. Pieczywo wykładamy na blachę, a nie kładziemy kawałki szynki. Całość zapiekamy około 5-7 minut, aż grzanki zrobią się chrupiące, przy czym pilnujemy, żeby szynka nie spaliła nam się.
  2. W niewielkim garnku  gotujemy wodę, a następnie bardzo ostrożnie, lecz energicznie wbijamy jajko i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty.
  3. Na opłukaną sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, grzanki z szynką parmeńską, a na samą górę jajko w koszulce. Całość polewamy sosem przygotowanym z łyżeczki miodu, dwóch łyżeczek musztardy i odrobiny sosu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz