piątek, 29 lipca 2011

Kurczak po grecku, czyli pierś z kurczaka nadziewana farszem

Składniki dla 2 osób:
  • dwie piersi z kurczaka
  • małe opakowanie sera feta
  • 10 zielonych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka bulionu
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/ 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka octu
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli
 

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyj, oczyścić i delikatnie (najlepiej za pomocą dłoni) rozbij na grubość ok. 0.5 cm. Do miseczki dodaj ser feta, oliwki, posiekany ząbek czosnku, oregano, bulion, cukier, ocet, następnie za pomocą blendera wszystko wymieszaj, żeby powstała jednolita masa. Farsz rozprowadź na piersi kurczaka, zawiń i zabezpiecz za pomocą wykałaczki. 

Pokrojoną cebulę ułóż na kurczaku, a następnie wstaw do piekarnika nastawionego na 175 stopni i piecz ok. 30 - 40 minut.

2 komentarze:

  1. Również bardzo lubię kurczaka z fetą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. b. fajny blog
    warto by dodać przycisk Listonic...

    OdpowiedzUsuń