- pierś z kurczaka
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 1/2 szklanki bulionu z kury
- 1/2 - 3/4 puszki kukurydzy
- 3/4 szklanki salsy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- 1/3 - 1/2 opakowania chipsów nachos
- 1/2 szklanki sera żółtego
- 2 - 4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W większym garnku na średnim ogniu przysmażamy na oliwie pokrojonego w kawałki kurczaka - przez ok. 5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kminek. Całość dokładnie mieszamy i przysmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy bulion, pokrojoną cebulę, salsę, ostrą paprykę i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 - 30 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydze.
Na spód talerza kładziemy nachos, nalewamy zupę, a całość posypujemy startym serem i dodajemy na wierzch odrobinę kwaśnej śmietany (opcjonalnie).
Nie widziałam nigdy takiej zupy, A to faktycznie ciekawa sprawa. I musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńKapitalna zupka, kiedys jadlam podobna w mojej lokalnej lunchodajni :) Na pewno wyprobuje twoj przepis!
OdpowiedzUsuńna moim blogu mam bardzo podobny przepis tylko z mleczkiem kokosowym, ktore idealnie sie komponuje ;)
OdpowiedzUsuńmleczko kokosowe - brzmi zachęcająco :) następnym razem wypróbuję Twoją wersję ;)
OdpowiedzUsuńzapowiada sie smacznie:)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje i z chęcią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńwspaniałe smaki. rozgrzewające..
OdpowiedzUsuńpysznie aromatycznie!
OdpowiedzUsuń