wtorek, 8 lutego 2011

Meksykańska zupa z nachos

Składniki dla 2 osób:
  • pierś z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kury
  • 1/2 - 3/4 puszki kukurydzy
  • 3/4 szklanki salsy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 - 1/2 opakowania chipsów nachos
  • 1/2 szklanki sera żółtego
  • 2 - 4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
W większym garnku na średnim ogniu przysmażamy na oliwie pokrojonego w kawałki kurczaka - przez ok. 5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kminek. Całość dokładnie mieszamy i przysmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy bulion,  pokrojoną cebulę, salsę, ostrą paprykę i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 - 30 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydze.

Na spód talerza kładziemy nachos, nalewamy zupę, a całość posypujemy startym serem i dodajemy na wierzch odrobinę kwaśnej śmietany (opcjonalnie).

8 komentarzy:

  1. Nie widziałam nigdy takiej zupy, A to faktycznie ciekawa sprawa. I musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalna zupka, kiedys jadlam podobna w mojej lokalnej lunchodajni :) Na pewno wyprobuje twoj przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. na moim blogu mam bardzo podobny przepis tylko z mleczkiem kokosowym, ktore idealnie sie komponuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mleczko kokosowe - brzmi zachęcająco :) następnym razem wypróbuję Twoją wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada sie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się prezentuje i z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe smaki. rozgrzewające..

    OdpowiedzUsuń