sobota, 4 grudnia 2010

Makaronowa sałatka z akcentem greckim


Składniki:
  • 1 1/2 łyżki octu
  • 3 łyżki czerwonego wina (półwytrawnego lub wytrawnego)
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki oregano
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 200 g makaronu (świderki, penne, muszelki)
  • 2 duże pomidory
  • 20 czarnych oliwek
  • czerwona cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ogórek szklarniowy

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy na bok, aż wystygnie (możemy spłukać zimną wodą).

Do miseczki dodajemy oliwę, ocet, wino, czosnek, bazylię, oregano, pieprz i cukier, całość dokładnie mieszamy.

Warzywa myjemy i kroimy - pomidory w ósemki, ogórka i cebulę w plastry lub półplastry, papryki w paski, oliwki przekrajamy na pół.

Dodajemy przygotowany sos i makaron. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na 1 godz.

1 komentarz: