piątek, 19 września 2014

Sałatka z serem cabernet i płatkami migdałów

Składniki:
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub typu mix sałat 
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/3 opakowania sera cabernet
  • łyżka płatków migdałów
  • ocet balsamiczny lub sos balsamiczny
  • pół łyżeczki miodu
  • oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:
  1. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty.
  2. Na gorącej patelni przez kilka sekund prażymy migdały. Dodajemy je do sałaty.
  3. Na tej samej patelni dodajemy pokrojony ser i czekamy, aż delikatnie zacznie się rozpuszczać (ma się zrobić miękki, przy czym uważamy żeby nam się całkowicie nie rozpuścił). Ciepły ser dodajemy reszty składników.
  4. Sos przygotowujemy z łyżeczki octu lub sosu balsamicznego, miody i odrobiny oliwy z oliwek - całość dokładnie mieszamy i dodajemy do sałaty. Szybko i smacznie :)

niedziela, 7 września 2014

Chrupiące ziemniaki prosto z pieca

Składniki na 2 porcje:
  • 4-5 młodych ziemniaków 
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka w proszku
  • dobrej jakości oliwa
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ósemki i przekładamy do miski. Polewamy oliwą (nie żałujemy oliwy - w przeciwnym razie ziemniaki będą suche), dodajemy łyżeczkę czosnku, ziół oraz odrobinę papryki, pieprzu i soli. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Pieczemy ok 30 minut, aż będą zarumienione i chrupiące.

poniedziałek, 1 września 2014

Aromatyczne filety z kurczaka w listach rozmarynku

Na dzisiejszy obiad proponuję Wam aromatyczne filety z kurczaka zapiekane z gałązkami rozmarynku i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :)

Składniki dla 4 osób:

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • kilka pomidorków koktajlowych, najlepiej twardych
  • limonka
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • słodka papryka w proszku
  • suszone oregano
  • pieprz 
  • sól
  • oliwa z oliwek

Dodatki:
  • zapiekane ziemniaki lub dziki ryż
  • lekka sałatka z rzymskiej sałaty, ogórków i rzodkiewki skroplona oliwa

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik włączamy na funkcję grilla i nastawiamy maksymalną temperaturę.
  2. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką oraz suszonym oregano.
  3. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobiny oliwy z oliwek i smażymy kurczaka po ok 3 minuty każdą stronę.
  4. Następnie filety układamy w naczyniu ceramicznym (lub innym, jakie używamy do zapiekania mięs). Na wierzch kładziemy po plasterku boczku. Dodajemy pomidorki koktajlowe, limonkę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, a także kilka gałązek rozmarynu. 
  5. Całość zapiekamy ok. 17-20 minut, aż boczek nam się ładnie zarumieni.