wtorek, 25 lutego 2014

Roladki z kurczaka owinięte szynką parmeńską

Składniki na dwie porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/4 opakowania sera feta
  • cztery suszone pomidory w oliwie
  • gałązka świeżej bazylii
  • dwa plasterki szybki parmeńskiej
  • pieprz, sól
Dodatki:
  • roszponka
  • pomidor
  • sos balsamiczny
  • dziki ryż
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nastawić na 180 st.
  2. Pierś z kurczaka oczyścić i delikatnie rozbić na dwa kotlety o grubości ok. 1 cm, doprawić pieprzem i solą.
  3. Rozdrobnić (za pomocą noża, widelca lub rozdrabniacza) pomidory w oliwie, bazylię i ser feta. 
  4. Na szynkę parmeńską ułożyć kurczaka, a następnie położyć przygotowany farsz. Całość zawinąć w roladkę i przytrzymać wykałaczkami.
  5. Piec w naczyniu żaroodpornym (spód można posmarować oliwą z pomidorów) przez około 25 - 30 minut.

poniedziałek, 24 lutego 2014

Sałatka z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską

Składniki na jedną porcję:


  • garść sałaty, np. roszponki
  • cztery pomidory koktajlowe
  • jajko
  • trzy plasterki szynki parmeńskiej
  • ciemna bułka typu ciabata
  • musztarda
  • miód
  • sos lub ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy - bazylia, czosnek, oregano

Sposób przygotowania:
  1. Nagrzewamy piekarnik na 170 st. Bułkę kroimy w kosteczkę (1cmx1cm), smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami - bazylią, oregano i czosnkiem. Szynkę kroimy w mniejsze plasterki o szerokości ok. 2 cm. Pieczywo wykładamy na blachę, a nie kładziemy kawałki szynki. Całość zapiekamy około 5-7 minut, aż grzanki zrobią się chrupiące, przy czym pilnujemy, żeby szynka nie spaliła nam się.
  2. W niewielkim garnku  gotujemy wodę, a następnie bardzo ostrożnie, lecz energicznie wbijamy jajko i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty.
  3. Na opłukaną sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, grzanki z szynką parmeńską, a na samą górę jajko w koszulce. Całość polewamy sosem przygotowanym z łyżeczki miodu, dwóch łyżeczek musztardy i odrobiny sosu balsamicznego.

Tarta szpinakowa z kurczakiem

Składniki:


  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 - 300g świeżego szpinaku
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
  • 200 g sera mozzarella (startego)
  • śmietanka 30% do sosów i dań
  • dwa ząbki czosnku
  • mała cebula
  • pieprz, sól
  • jedno jajko (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i gotujemy. Możemy dodać odrobinę wegety lub kostki bulionowej warzywnej. Zamiast piersi z kurczaka możemy użyć udka kurczaka lub innej części, która pozostała nam np. z zupy.
  2. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. Ciasto francuskie wykładamy na formę do tart, spód ciasta dziurkujemy za pomocą widelca i wstawiamy ciasto na 12-15 min do piekarnika, aż się nam ładnie zarumieni.
  3. Na dużej patelni podsmażamy przez około 2-3 minuty drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Następnie dodajemy szpinak, 30 ml śmietanki, przyprawy - pieprz i sól, mieszamy i na małym ogniu podduszamy szpinak. Dodajemy ugotowanego, rozdrobionego kurczaka, pokrojone suszone pomidory i startą mozzarellę. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze 2 minuty, żeby ser połączył nam wszystkie składniki.
  4. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, wykładamy farsz i polewamy śmietanką połączoną z jajkiem (do 50 ml śmietanki dodajemy całe jajko i rozstrzepujemy). Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut.