piątek, 29 lipca 2011

Kurczak po grecku, czyli pierś z kurczaka nadziewana farszem

Składniki dla 2 osób:
  • dwie piersi z kurczaka
  • małe opakowanie sera feta
  • 10 zielonych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka bulionu
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/ 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka octu
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli
 

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyj, oczyścić i delikatnie (najlepiej za pomocą dłoni) rozbij na grubość ok. 0.5 cm. Do miseczki dodaj ser feta, oliwki, posiekany ząbek czosnku, oregano, bulion, cukier, ocet, następnie za pomocą blendera wszystko wymieszaj, żeby powstała jednolita masa. Farsz rozprowadź na piersi kurczaka, zawiń i zabezpiecz za pomocą wykałaczki. 

Pokrojoną cebulę ułóż na kurczaku, a następnie wstaw do piekarnika nastawionego na 175 stopni i piecz ok. 30 - 40 minut.

wtorek, 12 lipca 2011

Fajitas z kurczakiem


Składniki na nadzienie (dla 4 osób):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwie czerwone cebule
  • duża czerwona papryka
  • 15 - 20 dag startego żółtego sera
  • placki tortilli
  • kwaśna śmietana
  • guacamole
  • olej do smażenia
  •  opcjonalnie: pokrojone w kostkę pomidory, sałata lodowa, czerwona fasola

Składniki na marynatę:
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę dodać do miski, wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w 2 cm paseczki. Dodać do marynaty i wstawić na lodówkę na co najmniej 2 godziny.

Cebulę i czerwoną paprykę pokroić, przysmażyć na patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni przysmażyć kurczaka (przez około 5 minut). Następnie dodać wcześniej przysmażoną cebulę i paprykę. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce placki tortilli. Ciepłe placki tortilli nadziewamy farszem, posypujemy serem (ew. dodajemy inne dodatki), dodajemy guacamole i kwaśną śmietanę, a następnie zawijamy tortillę.

Najlepiej pozostawić gościom dowolność w nakładaniu w/w składników poprzez umieszczenie każdego składnika w osobnym naczyniu/miseczce.

środa, 6 lipca 2011

Guacamole

Składniki:
  • dwa miękkie awokado
  • limonka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • opcjonalnie - posiekana cebulka, papryczki jalapeno

Sposób przygotowania:
Z obranego ze skórki awokado zrobić miazgę, dodać wyciśnięty sok z limonki oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać.

Odstawić do lodówki na 30 - 45 minut.