czwartek, 10 lutego 2011

Sos taco

Składniki na 150 ml sosu:
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/4 łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
W/w składniki dodać do małego garnka, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 15 - 20 minut, co chwilę mieszając.

Sos może być trzymany w lodówce przez kilka dni.

Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i oliwkami


Składniki dla 2 osób:
  • dwie piersi z kurczaka
  • 1 - 2 kulki białej mozzarelli
  • 10 - 15 oliwek (mix)
  • pomidor lub pomidory z puszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii suszonej
  • szczypta czosnku

Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik na 175 stopni.

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Przy pomocy ostrego, długiego noża robimy kieszonkę w kurczaku, w której umieszczamy kawałki mozzarelli, przepołowione oliwki i posiekane listki bazylii. Przy pomocy wykałaczek "zamykamy" kieszeń.

Na wierzch kurczaka dodajemy plasterki pomidora/ pomidory z puszki, które posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem.

Całość pieczemy ok. 20 - 30 minut. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

wtorek, 8 lutego 2011

Meksykańska zupa z nachos

Składniki dla 2 osób:
  • pierś z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kury
  • 1/2 - 3/4 puszki kukurydzy
  • 3/4 szklanki salsy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 - 1/2 opakowania chipsów nachos
  • 1/2 szklanki sera żółtego
  • 2 - 4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
W większym garnku na średnim ogniu przysmażamy na oliwie pokrojonego w kawałki kurczaka - przez ok. 5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kminek. Całość dokładnie mieszamy i przysmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy bulion,  pokrojoną cebulę, salsę, ostrą paprykę i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 - 30 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydze.

Na spód talerza kładziemy nachos, nalewamy zupę, a całość posypujemy startym serem i dodajemy na wierzch odrobinę kwaśnej śmietany (opcjonalnie).