Składniki dla 2 osób:
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki octu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego
- olej
Sposób przygotowania:
Do szklanki mleka dodajemy ocet i pozostawiamy na 5 minut, żeby mleko "ścięło się".
W dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mieszamy jajko, masło i "ścięte" mleko. Następnie składniki z pierwszej miski dodajemy do drugiej i całość dokładnie mieszamy - najlepiej użyć blendera do tego.
Za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy olej na patelni. Następnie przy pomocy łyżki do zup wlewamy odrobinę naleśnikowej mikstury na patelnie i smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy brzegi naleśnika zarumienią się na brązowo przy pomocy szpachelki przerzucamy naleśnik na drugą stronę.
Podajemy na ciepło z owocami, miodem lub sosem owocowym.