piątek, 22 kwietnia 2011

Aromatyczny kurczak po azjatycku z ryżem



Składniki na 3 -4 porcje:
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka octu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę lub paseczki, w zależności od upodobań. Na rozgrzaną patelnię dodać 1 - 2 łyżki oliwy z oliwy oraz kawałki kurczaka. Smażyć przez ok 10 - 12 minut.

W międzyczasie ugotować ryż.


W miseczce dokładnie wymieszać pierwsze dziewięć składników i tak przygotowaną miksturę dodać do kurczaka. Całość gotować na małym ogniu przez 10 - 15 minut.

Podawać z ryżem.

1 komentarz: