piątek, 27 sierpnia 2010

Klopsiki po szwedzku z żurawiną

Danie zainspirowane klopsikami szwedzkimi serwowanymi w stołówkach IKEA Ku mojemu zdziwieniu firma IKEA nie tylko oferuje nam kompleksowe urządzenie naszych domów i mieszkań, ale także serwuje w swojej stołówce przepyszne klopsiki szwedzkie z żurawiną - kto był i spróbował, ten wie o czym mówię :)


Składniki dla 3 - 4 osób:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 3 małe ziemniaki, ugotowane lub 2 duże
  • 100 ml śmietanki
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • żurawina w słoiczku
  • ciemny sos pieczeniowy


Sposób przygotowania:

Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy ziemniaki (rozgniecione), śmietankę, jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy, by stworzyła nam się jednolita masa.

Następnie formujemy z mięsa kulki - możemy nałożyć jednorazowe rękawiczki i delikatnie "nawilżyć" je oliwą z oliwek, wtedy łatwiej będzie nam formować ładne kulki.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwy z oliwek i na średnim ogniu smażymy nasze pulpeciki. Należy pamiętać, że używamy mięsa mieszanego, zatem czas smażenia będzie odrobinę dłuższy.

W międzyczasie przygotowujemy sos pieczeniowy, którym polejemy klopsiki.

Polane sosem klopsiki serwujemy z żurawiną oraz frytkami lub opiekanymi ziemniakami.



Danie jest świetnym urozmaiceniem dla osób, którym znudziły się tradycyjne (aczkolwiek smaczne) mielone.

środa, 25 sierpnia 2010

Grillowany kurczak o aromacie cytrynowym


Składniki dla 2 osób:
  •  dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (może być kupiony)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej bardzo drobno
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, posiekany drobno czosnek, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Następnie z powstałej mikstury odlewamy ok. 1/4 szklanki, zaś w pozostałej marynujemy naszego kurczaka przez ok. 30 minut.

Rozgrzewamy grilla (możemy delikatnie posmarować go oliwą, żeby kurczak za mocno nie przyległ) i kładziemy kurczaka. Smażymy ok. 15 minut. Co chwilę przewracamy kurczaka na drugą stronę oraz "nawilżamy" pozostałą miksturą.



Podajemy, np. z puree ziemniaczanym i gotowaną fasolką szparagową lub kalafiorem.

środa, 18 sierpnia 2010

Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym



Składniki dla 2 osób:
  • makaron tagliatelle
  • 10-15 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy)
  • mała czerwona papryka lub 1/2 większej
  • 80 - 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 70 ml śmietanki słodkiej do sosów i dań
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • coś zielonego do ozdoby, np. natka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


Rozmrożone krewetki delikatnie myjemy, osuszamy i solimy.

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Odrobinę masła i oliwy rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, aż czosnek ładnie się nam zarumieni. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino. Całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Gotujemy 10-12 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Solimy i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Po zagotowaniu wody wrzucamy makaron i gotujemy, aż tagliatelle będzie al dente.

Wracamy do naszego sosu. Po 10 minutach kładziemy na patelnie z sosem nasze krewetki i gotujemy je, co minutę obracając. Następnie dodajemy śmietankę i całość delikatnie mieszamy.

Makaron nakładamy na talerz, dodajemy sos i ozdabiamy natką albo czymś zielonym co mamy pod ręką.

niedziela, 15 sierpnia 2010

Mowa sztućców, czyli jak subtelnie zasygnalizować skończony posiłek

Znajomość komunikacji niewerbalnej to nieoceniona umiejętność, która nie tylko przydaje nam się w życiu na co dzień, ale także która niejednokrotnie pozwala nam uniknąć „towarzyskiej gafy.”
Pierwsza myśl, jaka przychodzi pewnie część z nas do głowy to „po co to wszystko?”, „jaka mowa sztućców?”, jednakże po głębszym zastanowieniu widzimy, iż wiedza dotycząca prawidłowego ułożenia sztućców nie tylko pozwala nam subtelnie przekazać gospodarzowi czy kelnerowi pewną informację, ale świadczy również o nas samych i o naszej kulturze.

Poniżej przedstawiam trzy proste reguły dotyczące mowy sztućców, czyli prawidłowego ułożenia sztućców w trakcie i po posiłku.

Robiąc przerwę w jedzeniu sztućce kładziemy na brzegu talerza (układamy je na godzinę 7 i 5). Pamiętajmy przy tym, iż nie mogą one leżeć całkowicie na naczyniu, ani nie mogą całkowicie leżeć na obrusie.

By zakomunikować, że jesteśmy jeszcze głodni i prosimy o dokładkę należy skrzyżować nóż i widelec na pustym talerzu (sztućce układamy w okolicach godziny 7 i 5).

Natomiast kończąc posiłek układamy sztućce równolegle na godzinę 5.

czwartek, 12 sierpnia 2010

Polędwiczki w sosie kurkowym


Składniki dla 2 osób:
  • polędwica wieprzowa lub wołowa (ja użyłam wołowej)
  • 20 dag kurek
  • 200 ml śmietany do sosów i zup
  • mała cebula
  • mąka
  • 2 spore ząbki czosnku
  • vegeta, pieprz, sól
  • 1 łyżka musztardy
  • masło
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Polędwicę myjemy, nacieramy musztardą, czosnkiem, vegetą, solą i pieprzem. Odkładamy na min. 20 minut.

Kurki płuczemy, a następnie obgotujemy w wodzie przez ok. 5 minut, by straciły cierpki smak.

Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.

Cebulkę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i dodajemy cebulkę, którą przysmażamy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Do szklanki wody dodajemy do niej łyżkę vegety albo kostkę rosołową i mieszamy. Roztwór dodajemy do kurek i cebuli, gotujemy na małym ogniu przez 15 min.

W międzyczasie wkładamy naszą polędwicę do piekarnika (można przykryć ja folią aluminiową). Pieczemy w zależności czy używamy wieprzowej (ok.15-20 min) czy wołowej polędwicy (ok.20-30 min).

Po 15 minutach gotowania dodajemy 200 ml śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy mąką z wodą. Pod koniec posypujemy świeża natką pietruszki.

Gdy polędwica będzie gotowa, wyjmujemy ją, kroimy na dość grube plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem kurkowy. Najlepiej serwować z opiekanymi ziemniakami.


French toast, czyli tzw. grzanki francuskie



Składniki dla 2 osób:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • masło
  • ulubione owoce - maliny, jagody, banan, brzoskwinia, winogron

Sposób przygotowania:

Miód podgrzewamy na 10-15 sekund w mikrofalówce.

Bierzemy miseczkę, wbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę cynamonu i szczyptę soli. Wszystko mieszamy. Kromki chleba delikatnie namaczamy z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę masła i kładziemy nasiąknięte tosty. Smażymy, obracając z dwóch stron. Gdy tost zarumieni się i zacznie robić się lekko chrupiący, zdejmujemy go z patelni i kładziemy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy na talerz, dodajemy owoce i polewamy odrobiną miodu.

Szybki sposób na słodkie i smaczne śniadanie.

poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Leczo


Leczo (węg. lecsó) to tradycyjna potrawa węgierska. Rodzaj warzywnego ragoût, którego głównymi składnikami są pomidory, świeża papryka i cebula.


Składniki dla 3 - 4 osób:
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dag szynki w kawałku
  • 3-4 duże pomidory
  • papryki - zielona, żółta, czerwona
  • duża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania:

Przede wszystkim potrzebujemy dużej patelni, żeby pomieściła wszystkie składnik.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, aż lekko się zarumieni.

Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na paseczki. Następnie dodajemy do cebuli i dusimy przez ok. 10 minut na małym ogniu (należy uważać, żeby nie rozgotować papryki).

Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i papryki. Gotujemy ok 15-20minut, aż większość płynu wyparuje. Możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego albo gęstego przecieru pomidorowego.

W między czasie kiełbasę kroimy na półplastry, zaś szynkę w grubszą kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso. Smażymy je kilka minut, aż lekko się zarumieni.

Mięso dodajemy do warzyw, wyciskami ząbki czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze kilka minut i voila nasze leczo jest gotowe.