piątek, 30 lipca 2010

Grillowana kanapka BLT z serem

BLT (ang.) - bacon, lettuce and tomato


Składniki:
  •  chleb (najlepiej z formy)
  • bekon
  • ser żółty w plasterkach
  • pomidor
  • sałata (ja użyłam lodowej, ale może być inna)


Sposób przygotowania:

Bekon kroimy w plastry, kładziemy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy w zależności od naszych upodobań. Gdy bekon jest już zrobiony jak lubimy, odkładamy go na bok - najlepiej na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Warzywa myjemy, pomidor kroimy w plasterki, natomiast liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki.

Kromki chleba delikatnie smarujemy masłem i na wierz kładziemy po plasterku żółtego sera. Kładziemy na grill elektryczny (nie przykrywamy górną częścią, żeby ser nie przykleił się).

Gdy ser delikatnie się roztopi, zdejmujemy kromki kładziemy bekon, pomidor, sałatę i przykrywamy całość drugą kromką. Kładziemy na grilla na kilka minut. Górną częścią przyciskamy kanapkę, żeby sery połączyły się ze sobą (kanapka nie rozwali się).

Zdejmujemy z grilla i mamy szybkie i smaczne śniadanie, bądź przekąskę.


czwartek, 29 lipca 2010

Farfalle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym



Składniki dla 3-4 osób:
  • opakowanie makarony Farfalle
  • 100 - 150 g wędzonego łososia
  • 500 ml śmietany do zup/ sosów
  • czerwona cebula
  • ostra papryka chilli (lub papryka peperoncini)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Wrzucamy makaron do osolonej wody (dodajemy odrobinę oliwy do wody). Gotujemy al dente.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, przysmażamy na złocisty kolor. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę (musimy uważać, żeby się nie zważyła). Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobiny mleka. Dodajemy paprykę, sól i pieprz wg uznania i gotujemy kilka minut.

Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

*Jeżeli zamiast papryki chilli dodajemy ziarenka peperoncino należy zachować dość szczególną ostrożność by nie przesadzić, gdyż papryka peperoncini jest dużo ostrzejsza niż sproszkowana papryka chilli.

środa, 28 lipca 2010

Sałatka z grillowanym kurczakiem


Składniki:
  •  pojedyncza pierś z kurczaka
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka czerwona
  • sos sałatkowy Knorr Sałatka Cezar
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do kurczaka (jeżeli jest pod ręką)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, smarujemy odrobiną oliwy (żeby kurczak za mocno nie przyległ do grilla), przyprawiamy solą, pieprzem i ew. przyprawą do kurczaka, a następnie wrzucamy na grilla elektrycznego. Gdy lekko się zarumieni zdejmujemy z grilla i odkładamy na bok, by ostygł.

Myjemy warzywa. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, zaś ogórka w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy.

Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja dodaję odrobinę wody mineralnej/przygotowanej żeby nie był tak gęsty).

Ostudzonego kurczaka i czosnkowe grzanki dodajemy do sałatki, polewamy sosem.

Możemy do sałatki dodać kilka czarnych oliwek - smakuje wyśmienicie :)