piątek, 22 stycznia 2010

Omlet po grecku


Składniki dla 1 osoby:
  • 2 jajka
  • ser feta
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • czerwona papryka
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i kroimy w kosteczkę, to samo robimy z serem feta.

Następnie do pojemniczka wbijamy 2 jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Na średniej wielkości patelnię wrzucamy odrobinę masła (lepiej odrobinę więcej), wlewamy jajka. Zwracamy szczególną uwagę, aby omlet nie przyległ do patelni (możemy delikatnie podważyć omlet plastikową szpatułką). Omlet smażymy tylko z jednej strony.

Gdy omlet jest już gotowy, delikatnie zsuwamy połowę omleta na talerz i na niej kładziemy pokrojone warzywa i ser (możemy również zsunąć całość na talerz), a następnie przykrywamy całość drugą połową omleta. Et voila nasz omlet jest gotowy.


Vόστιμο (grec.) - Smacznego

czwartek, 21 stycznia 2010

Jogurtowa fantazja


Składniki:


Jogurt naturalny, płatki kukurydziane (świetnie nadają się te z kawałkami owoców, orzechami itp), owoce (zależnie co lubimy i mamy pod ręką - winogron, banan, jabłko, pomarańcza, truskawki, maliny, ananas itp)

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy na małe kawałki. Bierzemy podłużną szklankę i wlewamy odrobinę jogurtu, następnie tworzymy kolejną warstwę z płatków, a na nią wrzucamy owoce. W zależności od wysokości szklanki tworzymy tak jeszcze dwie lub trzy warstwy - tak by na samym wierzchy znalazły się owoce. Całość można polać odrobiną miodu bądź sosem owocowym.

Nadaje się idealnie na śniadanie, jak i przekąskę w trakcie dnia.

wtorek, 19 stycznia 2010

Steki wołowe z puree ziemniaczanym



Składniki na steki (dla 2 osób):
  • cienko pokrojone plastry świeżej polędwicy wołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Steki delikatnie rozbijamy dłonią, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Tak przyprawione steki pozostawiamy na 30-60 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię (dodajemy odrobinę oleju) i smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso uzyska odpowiedni kolor (ok. 5-7 minut na jedną stronę). Gotowe mięso pozostawiamy na parę minut, by wchłonęło swoje soki.

Składniki na puree ziemniaczane:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki masła
  • czosnek granulowany
  • sól
  • majeranek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki będą już gotowe, odcedzamy wodę i rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem. Stawiamy na mały ogień, dodajemy masło, sól, czosnek w proszku oraz odrobinę majeranku i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciągle mieszając dodajemy ciepłe mleko - ilość zależy od tego, jaką konsystencje puree ziemniaczanego chcemy uzyskać.